Pentru că se apropie atât alegerile locale, cât și cele parlamentare, am hotărât să lucrez la un mic articol despre diferențele dintre socialism și liberalism pentru că sunt cruciale pentru binele țării!
Dacă vrei să alegi conform valorilor proprii trebuie să înțelegi foarte bine diferențele dintre cele două ideologii! Am încercat să prezint lucrurile cât se poate de obiectiv, ca tu să iei decizia potrivită pentru tine!
Vom structura argumentele în trei:
1. Ideologie
2. Economie
3. Puterea statului
1. Ideologia!
SOCIALISMUL!
Dacă ar fi să supra-simplificăm, socialismul înseamnă „puterea societății”, adică se pune accent pe bunăstarea societății în general și nu neapărat pe bunăstarea individului! Socialiștii cred că grupul este mai important ca persoana și de aceea sunt înclinați să promoveze ajutoarele sociale. Un guvern socialist va veni probabil cu ajutoare mai mari pentru oamenii care nu muncesc sau care nu fac foarte mulți bani în detrimentul oamenilor care muncesc! Aceștia în schimb sunt taxați și impozitați mai mult. Teoretic, făcând asta, societatea ca grup, ar duce-o mai bine deși această ideologie ridică o sumedenie de probleme, despre care vom vorbi în curând!
LIBERALISMUL
Dacă ar fi să supra-simplificăm, liberalismul înseamnă “puterea individului” deasupra puterii societății. Cu alte cuvinte liberalii cred că societatea este formată din indivizi și dacă viața indivizilor este mai bună, societatea în general va deveni mai bună! În alte cuvinte: dacă ai grijă de o floare pe rând, toată grădina va fi îngrijită mai devreme sau mai târziu, versus să ai grijă de toată grădina odată (cum propune socialismul).
Un guvern liberal se va concentra pe antreprenoriat, investiții și în general activități pentru crearea de locuri noi de muncă! Din punct de vedere al taxelor, liberalii tind să reducă taxele pentru afaceri și dereglementează anumite lucruri pentru a face dezvoltarea de afaceri mai ușoară.
2. Economie
SOCIALISMUL!
Din punct de vedere economic, statul social va cheltui bani pentru a oferi avantaje sociale oamenilor! Fie că e vorba de ajutor de somaj mai mare, pensii mai mari sau alte “gratuități” pentru societate! Socialismul nu are ca obiectiv creare de locuri de muncă, ci se concentrează pe eficientizarea și impozitarea mai mare a celor care lucrează (pentru a putea susține beneficiile pe care statul le oferă). Fiindcă nu pun economia pe primul loc, statele socialiste tind să se împrumute mai mult, să cheltuiască bani pentru programe sociale și nu investeasc de obicei în programe antreprenoriale. Datorită politicilor bugetare expansioniste, de obicei inflația unei țări crește (inflația=creșterea prețurilor) în statele socialiste.
Deasemenea, programele sociale motivează oamenii să nu lucreze deoarece primesc beneficii din partea statului dacă stau pur și simplu degeaba! Cu toții am auzit exemple de oameni care zic că nu are rost să muncească fiindcă primesc cei 700-1000de lei ca ajutor social… În socialism, cei care muncesc sunt taxați mai mulți iar cei care nu muncesc sunt încurajați să stea degeaba pentru că primesc ajutor de la stat!
LIBERALISMUL!
Liberalii cred foarte mult în antreprenoriat! În concepția liberală, afaceri mai multe duc la crearea de locuri noi de muncă; Locurile noi de muncă aduc salarii, iar oamenii cheltuiesc salariile respective pentru a avea un trai mai bun. Consumul mai mare generează creștere economică și duce la crearea de oportunități noi de business, care la rândul lor crează locuri de muncă și acest ciclu o ia de la început!
Guvernele liberale se concentrează mai mult pe investiții (infrastructură, grant-uri pentru afaceri, etc.) însă nu oferă atât de multe avantaje sociale pentru că vor să folosească banii respectivi în scopuri mai productive! De obicei un guvern liberal nu vine cu propuneri de creșteri de pensii (de exemplu) dar vine cu propuneri de investiții în infrastructură sau afaceri.
O conducere liberală stabilizează de obicei inflația și crează (pe termen mediu-lung) creștere economică, o eficientizare mai mare sau puțin mai multă stabilitate!
3. Puterea Statului
SOCIALISMUL!
Aici se deosebesc semnificativ cele două ideologii! Deoarece vor să colecteze mai multe impozite și taxe pentru a-și susține planurile, guvernele sociale tind să ofere statului mai multă putere. Acestea vin cu legi care să crească controlul pe care statul îl are asupra afacerilor sau a oamenilor și reduc autonomia acestora. De exemplu, guvernul PSD a redus semnificativ puterea judecătorilor pentru a putea trece anumite legi sau au încercat să creeze un fond privat care să administreze toate activele (adică averea) statului separat.
Suprasimplificat, socialismul face ca statul (societatea) să devină mai “mare” în timp ce oamenii (indivizii) să devină mai “mici”.
LIBERALISMUL!
Statele liberale cred în economia de piață și în individ, așa că acestea oferă mai multă libertate (de aici vine liberalismul). Afacerile (sau indivizii) sunt cei care decid ce fac cu banii iar statul stă cât mai puțin împotriva lor. De obicei guvernele liberale abrogă anumite legi care limitează autonomia oamenilor și oferă mai multă libertate acestora! De exemplu guvernul PNL a venit cu unul din cel mai mare planuri de ajutor pentru afaceri și a lăsat la latitudinea acestora să facă ce cred că este productiv pentru afacerea lor – atât timp cât îndeplinesc anumite condiții, desigur.
PNL a mai liberalizat și sistemul juridic de când este la guvernare și a redus anumite taxe sau impozite! Suprasimplificat, liberalismul face ca statul să devină mai “mic”, în timp ce oamenii (indivizii) devin mai “mari”.
Ca și concluzie, trebuie să știi că ambele ideologii au lucruri pro și lucruri contra! Tu trebuie să judeci care dintre cele două ideologii este mai bună pentru viitorul tău! În curând vom avea alegerile locale! Gândește-te bine pe cine alegi!
Vrei mai mult ajutor din partea statului? Atunci alege PSD dar trebuie să știi că acest lucru vine cu costul investițiilor și pierderii locurilor de muncă. Vrei să ai un cadrul în care să poți fi răsplătit pe merite și să găsești locuri de muncă? Atunci alege PNL! Ține minte, liberalismul nu înseamnă promovarea leneviei! Trebuie să știi că nu vei primi ajutor atunci când nu vrei să lucrezi sau nu ești îndeajuns de eficient la locul de muncă.
Tu ce alegi? Beneficiile pe termen lung sau cele pe termen scurt?