Investițiile!
Sunt un subiect destul de ambiguu pentru multă lume! Ce înseamnă acestea? Cum ajută ele România? Cine beneficiază de ele? Cum se fac? De ce se fac?
Din nefericire pentru majoritatea întrebărilor de mai sus oamenii au răspunsuri superficiale așa că voi încerca să le explic pe fiecare în parte. Ele sunt atât de importante, că nu trebuiesc trecute cu vederea!
Ce înseamnă investițiile?
Simplu spus (deși pot fi explicate în sute de cuvinte) investițiile sunt bani alocați pentru proiecte care doresc să îndeplinească anumite scopuri (aici e partea importantă). De exemplu, dacă avem ca și scop creșterea productivității INVESTIM într-o autostradă, care reduce timpul pe care oamenii îl pierd în trafic ca să folosească timpul economisit pentru fie a lucra mai mult sau pentru a vinde mai ușor.
E foarte important să nu confundăm investițiile (care au scop productiv) cu acele cheltuieli sociale pe care le-au promis guvernele de-a lungul timpului! De exemplu: creșterea salariilor pentru bugetari NU reprezintă o investiție, ci o cheltuială (unii ar zice că neproductivă).
Pentru stat creșterea pensiilor NU reprezintă o investiție cu o cheltuială, indiferent cât de mult încearcă politicienii să justifice lucrul acesta (nu spun că bătrânii noștri nu merită bani mai mulți), totuși dacă banii aceștia ar fi investiți în infrastructură toată România ar beneficia pe termen lung, nu doar câteva persoane pe termen scurt!
Cum ajută investițiile România și cine beneficiază de ele?
Investițiile (indiferent că sunt făcute de către oamenii de afaceri sau de către guvern aduc un lucru extraordinar de important pentru bunăstarea românilor: job-uri… De exemplu, pe lângă faptul că investițiile într-o autostradă ar face ca mai mulți oameni să ajungă mai repede acasă, ar crea sute de locuri de muncă pentru cei care construiesc autostrada! Ce înseamnă asta? Sute de familii își câștigă existența.
Avem nevoie de investiții dacă vrem să creștem ca națiune! Mai rămân două întrebări: „Cum se fac învestițiile” și „De ce se fac”, dar vom răspunde la ele într-oun articol viitor pentru că necesită mai multă atenție!