Propuneri pentru Diaspora
Propunerile mele pentru diaspora
Acestea sunt propunerile mele pentru diaspora! Fiindcă vreau să mă asigur că acestea vor deveni realitate, voi contoriza fiecare propunere și voi actualiza aici! Când acestea vor fi îndeplinite, vor apărea ca și „Obiectiv atins”!
Cuprins
Rezolvarea problemei cu dosarele de pensii ale românilor din diaspora
Am rezolvat majoritatea dosarelor ramase nesoluționate. Rămâne să stabilim un sistem pe care să îl folosească funcționarii de acum încolo.
Trimitem rapoarte lunare cu activitatea mea în Parlament.
1. Reprezentarea transparentă a românilor din diaspora
Obiectivul meu principal este să reprezint transparent românii plecați în afara țării! Deși aceștia nu au neapărat nevoie de ajutor financiar, aceștia au nevoie de servicii din partea statului român, servicii care trebuie să respecte nivele de transparență ridicată!
Nevoile românilor trebuie reprezentate în Parlament, pentru a ne asigura că rata de migrație va avea un trend descendent în următorii ani! Românii din afară trebuie să se simtă ascultați iar propunerile lor trebuie luate în considerare!
În urma candidaturii mele vreau ca parlamentul să ajungă să înțeleagă nevoile reale ale românilor (și implicit motivul pentru care aceștia pleacă) pentru a putea reacționa proactiv la problemele care există în România!
2. Eficientizarea relației cu publicul a instituțiilor române din diaspora
Românii din diaspora nu au nevoie neapărat de ajutor financiar din partea statului Român. Fiindcă lucrează în străinătate (unde sunt plătiți mai bine) nu duc lipsă neapărat de resurse financiare (cel puțin nu la fel de mult ca românii din țară).
Totuși, românii din diaspora au nevoie de altceva, ei au nevoie de servicii din partea statului. Nu e de mirare că aceștia sunt extrem de nemulțumiți de obicei, ne-am obișnuit poporul cu asta în ultimii 30 de ani! Fie că este vorba de timpi de așteptare mari, de multă birocrație sau uneori de necesitatea aducerii unui act din țară pentru a-și putea rezolva problemele legale din țara în care locuiesc!
Cele mai comune cereri în consulate sunt cele de reînnoire de documente iar procesul de schimbare al documentelor este lung și necesită deplasarea de mai multe ori în incinta consulatului!
Probleme serioase apar atunci când consulatul este la 300-400km depărtare iar pentru o simplă schimbare de buletin, un român trebuie să călătorească peste 1.000km.
Procesul pentru schimbarea unui buletin este astăzi aproximativ la fel cum era acum 15 ani! Deși avem atât de multe soluții digitale pentru reînnoirea mai ușoară a documentelor sau pentru eliberarea de acte, folosim aceleași metode ca în trecut!
Sistemul de relații publice a consulatelor trebuie regândit și trebuie investit efort pentru digitalizarea consulatelor, obiectiv despre care vom vorbi în punctul următor!
Lucrăm la platforma e-consulat.ro pentru a o tranforma într-un instrument folositor pentru românii din diaspora.
3. Digitalizarea cererilor de eliberare documente din Consulate
Tehnologia ne oferă oportunități noi și ne simplifică viața! Vreau în timpul candidaturii mele să lucrez la digitalizarea cererilor de reînnoire sau eliberare a documentelor din consulate.
Majoritatea funcționarilor nu fac nimic altceva decât să introducă anumite date în sistem și să printeze apoi rezultatul dat de acesta! Vreau să creăm un sistem prin care cetățenii vor putea face singuri introducerea de date și vor primi ulterior documentele necesare (unde posibil) online! Acolo unde nu e posibil, aceștia pot face o programare și vor ridica documentele necesare la o dată prestabilită pentru a evita cozile din Consulate!
4. Restructurarea metodei de angajare a funcționarilor din diaspora
Momentan funcționarii din consulate sunt angajați la București și trimiși ulterior acolo unde este nevoie! Statul plătește costurile de cazare și cheltuielile de transport pentru fiecare persoană și mai mult decât atât, face același lucru și pentru membrii de gradul I din familie!
Acest lucru ridică semnificativ costurile de administrare al consulatelor, iar pentru asta românii de rând trebuie să plătească!
Propun ca funcționarii din consulatele din diaspora să fie angajați direct din țara gazdă, acolo unde este posibil! Sunt extraordinar de mulți români din diaspora care ar fi încântați să lucreze în consulate!
Făcând astfel, statul nu va mai fi nevoit să plătească cheltuielile de transport sau de cazare, eficientizând sistemul și reducând costurile!
5. Conectarea permanentă cu lideri de opinie și societatea civilă implicată
Datorită naturii legislative, care se schimbă regulat, cred că e necesar ca liderii de opinie și societatea civilă din diaspora să fie conectată permanent!
Cred că trebuie făcute întâlniri regulate (probabil lunar) în comunitățile mari de români din afara țării (de exemplu Italia, Spania, Germania) prin care să se comunice problemele pe care aceștia le întâmpină!
6. Atragerea românilor pentru a investi în România
Românii din diaspora trimit anual acasă, cumulat, aproximativ 5 Miliarde de euro, adică undeva la 2% din PIB. Vreau să motivăm investițiile acestora printr-o serie de beneficii fiscale sau proiecte! Banii investiți de ei sunt meniți să creeze creștere economică și locuri de muncă pentru cetățenii din țară!
Este extrem de important să îi motivăm, fie dedicând o parte din bugetul de investiții pentru diaspora, fie folosind Fonduri Europene. Acest obiectiv are ca scop atât creșterea economică, cât și întoarcerea românilor plecați acasă!
7. Stimularea ofertei de joburi în România
Motivul principal pentru care românii pleacă din țară este faptul că nu găsesc locuri de muncă bine plătite! Stimulând investițiile (în principal din diaspora) vom crea oportunități noi de afaceri, ce la rândul lor vor crea cerere de locuri de muncă!
Stimulând investițiile vom reduce rata șomajului, vom crește puterea de consum ce la rândul ei va crește posibilitatea de a crea afaceri noi! Aceste afaceri, vor angaja apoi mai multe persoane ridicând la nivel macroeconomic nivelul de trai și va crește salariile (datorită ofertei limitate).
8. Promovarea turismului în România cu ajutorul Diasporei
Având atât de mulți români în diaspora (peste 5,6 Milioane) putem stimula turismul prin campanii de promovare internaționale! Propunerea mea este să motivăm românii din afara țării să invite măcar o persoană din țara în care locuiesc, să viziteze România!
Dacă acest lucru ar fi făcut de fiecare diasporean, vom crește turismul anual în țară cu 50%! Trebuie să ne motivăm cetățenii să își promoveze țara! Avem atât de multe locuri unice în Europa încât putem fi una dintre atracțiile principale pentru turiști!
9. Cercetarea permanentă a percepțiilor, comportamentelor, opiniilor și ideilor pentru a găsi cele mai bune căi de menținere și întărire a identității!
10. Conectarea permanentă cu liderii religioși
Suntem o țară predominant creștină și trebuie să fim mândri de asta. Cred cu tărie că trebuie să ne conectăm regulat cu liderii religioși! Comunitățile de creștini sunt extrem de unite și de acolo putem învăța enorm de mult…
Avem nevoie de o țară unită, creștină și cu principii de viață calitative! Românii trebuie văzuți ca oameni sinceri, iubitori și pasionați de binele celuilalt!
Mai mult ca atât, diaspora are comunități mari de creștini iar conectarea cu liderii acestora ne poate ajuta să înțelegem nevoile pe care românii noștri le au!
11. Susținerea și ușurarea repatrierii
Trebuie să încurajăm românii să se întoarcă acasă! În afară de beneficiile economice pe care acest lucru le impune pentru țară, avem o serie de beneficii sociale și culturale extrem de importante pe care le putem obține: Simplul fapt că familiile nu mai trebuie să fie despărțite, că părinții nu mai trebuie să fie despărțiți de copii, sau soțul de soție, este îndeajuns de important încât să ne motiveze să lucrăm la îmbunătățirea procesului de repatriere!
Propun crearea unui ghid complet sub forma video și text pentru întoarcerea acasă! Acesta va oferi detaliile necesare din punct de vedere legislativ pentru repatrierea cât mai ușoară a românilor!
12. Participarea la evenimente, conectarea directă
Este extrem de important, ca în calitate de candidat în Parlament pentru diaspora să mențin conexiunea directă cu românii din diaspora, participând la evenimentele organizate de academiile române din străinătate, de consulate sau ambasadă!
Participarea va asigura o comunicare transparentă și actualizată a problemelor cu care se confruntă românii din afara granițelor!
13. Stimularea platformelor și aplicațiilor care conectează diaspora cu țara
Repatrierea se face în pași, iar statul român este responsabil pentru motivarea românilor să se întoarcă acasă! Prin promovarea platformelor care conectează românii de acasă cu cei din diaspora vom oferi oportunități de întoarcere!
Dacă ne vom concentra în special în jurul platformelor de antreprenoriat vom oferi posibilitatea românilor să se întoarcă în țară pentru a deschide o afacere, iar acest lucru îi va motiva să rămână o perioadă mai lungă de timp!
14. Aprecierea personalităților - top 100
Românii din străinătate care fac lucruri extraordinare și pun România în lumină bună în afara granițelor trebuie răsplătiți! Propun să facem o listă cu 100 din cei mai de succes diasporeni pentru a promova abilitatea românilor de a performa și a da speranță concetățenilor!
Cred că România (împreună cu românii) trebuie promovată cât de mult posibil! Trebuie să apreciem în special oamenii cu rezultate extraordinare fiindcă indirect toată societatea beneficiază de ceea rezultatele lor!
Alte idei
În această secțiune voi vorbi despre alte idei pe care le am pentru candidatură, dar care vor fi mai greu de îndeplinit datorită legislației din România și datorită costurilor ridicate pentru implementarea lor!